The Ball Poem

41 notesCBSE 2027
21 min read
Share:

Study notes

41 note items in 3 sections — vocabulary, sentences, and exam material.

📚

4

Extract Based Questions

Click to expand

📋

31

General Notes & Introduction

Click to collapse

📖

6

Activity Solve

Click to collapse

📚

Extract Based Questions

4 items • Ordered by Creation Date

▼
📋

General Notes & Introduction

31 items • Ordered by Creation Date

▼
31 items
1

THE BALL POEM

▼
2

SUMMARY The poem starts with the poet wondering about a boy who has lost his ball and what he will do next. The boy use...

▼
3

1. Name the poet of the poem, “The Tale of Custard the Dragon”. Answer : Ogden Nash is the poet of the poem,“The...

▼
4

1. Express your views on the title of the poem, "The Ball Poem’. Answer : When you see the title "The Ball Poem," y...

▼
5

,2. What does the poet mean by “epistemology of loss”? OR How important is the learning to “epistemology of loss” for th...

▼
6

3. What shows that the ball was valuable for the boy? Answer : It's clear that the ball meant a lot to the boy just...

▼
7

4. Explain the line, “And no one buys a ball back. Money is external”. Answer : This line means that you can't rep...

▼
8

,5. How can the boy stand up again? What every man must know one day? Answer : The boy needs to grasp the idea of...

▼
9

6. What is the theme of the poem —’The Ball Poem’? Answer : Sometimes in life, we lose things we care about deeply....

▼
10

7. Why does the poet say, “Balls will be lost always”? Answer : Hem balls represent the things we own. We cherish...

▼
11

8. A ball is an easily available, inexpensive thing. Then, why is the boy so sad to lose it? Answer : Even though a...

▼
12

9. Why is it important for everyone to experience loss to stand up after it? Answer : Losing things is a normal par...

▼
13

10. What does ‘in the world of possessions’ means? Answer : "In the world of possessions" means a society where pe...

▼
14

11. How did the poet witness the whole scene of the boy losing his ball? Answer : The poet noticed the boy enjoying...

▼
15

12. Why did the poet not console the boy? Answer : The poet didn't try to comfort the boy for two reasons. First, t...

▼
16

13. What is the boy's loss of his ball used as a metaphor for in 'The Ball Poem'? Support your answer with one point of...

▼
17

14. What is the main idea of the poem? Answer : The main idea of the poem is about feeling sad when we lose somethi...

▼
18

15. How did the boy react after his ball fell into the water of the harbor? Answer : The ball falling into the wate...

▼
19

16. What is the general rule of this ‘world of possessions’? Why is money ‘external’? Answer : Getting and losing t...

▼
20

17. Why does the poet say: ‘No use to say ‘O there are other balls’? Answer : Losing the ball might seem like a sma...

▼
21

18. He Senes first responsibility in a world possessions. In the above lines from 'The Ball Poem', what does the poet me...

▼
22

19. What is the message that John Berryman gives to the readers in ‘The Ball poem’? Answer : In "The Ball Poem," Joh...

▼
23

20. Why doesn’t the poet want to intrude on ‘him’? What does he consider the safest course? Answer : The poet doesn...

▼
24

21. Does the lost ball stand for the metaphor of the boy’s lost childhood? How? Answer : The boy lost his ball, an...

▼
25

1. Should the boy be allowed to grieve for his ball? If his loss is irreparable or irretrievable then how should one han...

▼
26

2. How did the boy really react to the loss of the ball or was he fearful of something or someone ……..? Can our attentio...

▼
27

3. Elaborate the idea that one should learn to accept and let go and not stick to something that we can not have. Ans...

▼
28

4. What is the epistemology of loss in this world of possessions? How has the child learned to stand up in life? Answ...

▼
29

5. Why does the poet say, ‘I would not intrude on him?’ Why doesn’t he offer him money to buy another ball? Answer :...

▼
30

6. Why is it important for everyone to experience loss and to stand up after it? OR There’s always loss and there’s al...

▼
31

7. How is the lost ball, the metaphor of the lost childhood of the boy? Why doesn’t the poet want to ‘intrude on’ the bo...

▼
📖

Activity Solve

6 items • Ordered by Creation Date

▼
6 items
1

Thinking about the Poem (Page 47) 1. Why does the poet say, “I would not intrude on him”? Why doesn’t he offer him mone...

▼
2

2. “… staring down/All his young days into the harbor where/His ball went…” Do you think the boy has had the ball for a...

▼
3

3. What does “in the world of possessions” mean? Answer : "In the world of possessions" refers to a world where peopl...

▼
4

4. Do you think the boy has lost anything earlier? Pick out the words that suggest the answer. Answer : No, It seems...

▼
5

5. What does the poet say the boy is learning from the loss of the ball? Try to explain this in your own words. Answe...

▼
6

6. Have you ever lost something you liked very much? Write a paragraph describing how you felt then, and saying whether...

▼