The Proposal

80 notesCBSE 2027
40 min read
Share:

Study notes

80 note items in 3 sections — vocabulary, sentences, and exam material.

📚

3

Extract Based Questions

Click to expand

📋

74

General Notes & Introduction

Click to collapse

📖

3

Activity Solve

Click to collapse

📚

Extract Based Questions

3 items • Ordered by Creation Date

▼
📋

General Notes & Introduction

74 items • Ordered by Creation Date

▼
74 items
1

THE PROPOSAL

▼
2

SUMMARY "The Proposal" is a comedy-drama about two wealthy families aiming to boost their wealth through marriage ties....

▼
3

Very short Answer Types Question (SAQ) 1. Who is Lomov? Answer : Lomov is a youthful landowner. 2. What do they q...

▼
4

Short Answer Types Question (SAQ)

▼
5

1. Justify the title of the play. ‘The Proposal’ Or What is the theme or the message of ‘The Proposal’? Answer : A...

▼
6

2. There is a certain way in which the characters speak in the play “The Proposal”. What does it tell us about the Russi...

▼
7

3. Who are Lomov and Chubukov, and how are they related to each other? Answer : Lomov and Chubukov are both landown...

▼
8

4. Why does Lomov think that he should not be alone but marry a suitable woman like Natalya? Answer : i. Lomov, who...

▼
9

6. Why does Lomov come to Chubukov? How does Chubukov react to his visit? Answer : i. Lomov, who owns land, visits...

▼
10

7. What opinion do you form of Natalya after reading the play, ‘The Proposal’? Answer : i. Natalya is twenty-five y...

▼
11

8. Why is Chubukov surprised at Lomov’s wearing of a formal dress when he comes to meet him? Answer : Ivan Lomov is...

▼
12

9. How does Chubukov react when he comes to know that Lomov has come up with a proposal to marry his daughter Natalya?...

▼
13

10. Why does Natalya think that Lomov’s behaviour is strange and he is simply joking and making fun of her? Answer :...

▼
14

11. How does Chubukov react when Lomov comes to senses? Answer : i. Chubukov and his daughter Natalya get very wor...

▼
15

12. Describe Lomov’s first meeting with Natalya. Answer : Lomov visits his neighbor Chubukov's house to ask for Nat...

▼
16

13. Give a brief character sketch of Lomov. Answer : Lomov is thirty-five years old. He has health issues like hea...

▼
17

14. How and why did Lomov come to meet the Chubukov family? Answer : Lomov arrived dressed up in fancy clothes, wit...

▼
18

15. Point out the humorous elements in the one-act play 'The Proposal'. Answer : The one-act play is very funny. Iva...

▼
19

16. Draw a brief character sketch of Natalya. Answer : Natalya Stepanovna is a determined, smart, and attractive 2...

▼
20

17. What justification did Lomov give to Natalya and Chubukov to prove that he is the rightful owner of Meadows? Ans...

▼
21

18. What do you think would have been Chubukov’s reaction on hearing the reason why Lomov had come to his house? Ans...

▼
22

19. Lomov was a quarrelsome person. Justify. Answer : Lomov, who tended to argue often, visited Chubukov's house wi...

▼
23

20. Natalya was not Lomov’s real love. But still, he wanted to marry her. Give two reasons for his decision. Answer...

▼
24

21. Describe Lomov's physical condition and health. Answer : Lomov is thirty-five years old and not in great healt...

▼
25

22. What happens when Lomov is thought to be almost dead? Answer : Lomov has proposed to marry Natalya. When he fai...

▼
26

23. Why do both the families of Lomovs and Chubukovs claim ownership of Oxen Meadows? Answer : The Oxen Meadows ar...

▼
27

24. What request did Lomov make to Chubukov? Answer : Lomov dressed up nicely and went to Chubukov's place to ask...

▼
28

25. How can you say that Natalya was not convinced that Oxen Meadows was owned by Lomov? Answer : Natalya didn't ag...

▼
29

26. Why does Lomov say that Chubukov is not a good neighbour but a land-grabber? Answer : Lomov believes Chubukov i...

▼
30

27. What did Natalya say about Guess? Answer : Natalya thought her dog Squeezer was better than Lomov's dog Guess....

▼
31

28. What does Chubukov at first suspect that Lomov has come for? Or Why was Stephan Chubukov not happy to welcome Lomov...

▼
32

29. How does Natalya react when she comes to know that Lomov has come to make a marriage proposal to her? Answer :...

▼
33

30. What opinion of Chubukov do you form after reading ‘The Proposal’? Answer : Chubukov is a wealthy landlord who...

▼
34

31. How does Lomov speak warmly of Chubukov’s family in the beginning? Why does he change his stand? Answer : i. At...

▼
35

32. Describe Oxen Meadows. How were they a bone of contention between Lornov’s and Natalya’s family? Answer : Lomov...

▼
36

33. What is Chubukov's guess about the purpose of Lomov’s visit? Answer : Lomov takes a moment to calm down and the...

▼
37

34. Why is Lomov anxious to marry Natalya? Answer : Lomov wants to sort out his marriage situation right away. He f...

▼
38

35. How does Natalya lay claim to a piece of land called the ‘Oxen Meadows’? Answer : Natalya explains that her fam...

▼
39

36. What kind of a man is Lomov? Answer : Lomov is a man of thirty-five years of age. He is a very funny and comica...

▼
40

37. What is the ailment that Lomov is suffering from? Answer : Lomov is 35 years old. It's about time for him to fi...

▼
41

38. Lomov calls himself a ‘land grabber’. Justify the statement in about 20-25 words. Answer : Lomov and Natalya ar...

▼
42

39. Besides Oxen Meadows, what is the other important cause of the quarrel between Lomov and Natalya? Answer : Afte...

▼
43

40. How does Lomov behave when he is excited? Answer : When Lomov is excited, his heart starts palpitating. His rig...

▼
44

41. Who is the heroine of the play? Answer : Natalya is the main character in the play 'The Proposal'. She is 25 ye...

▼
45

42. Describe, in brief, the character of Natalya as sketched in the chapter of the proposal. Answer : Natalya, who...

▼
46

43. Why is Natalya so anxious to marry Lomov? Answer : Natalya is an ugly middle-aged woman. She knows that only a...

▼
47

44. How does Chubukov join the quarrel between Natalya and Lomov? Answer : Chubukov enters and sees Natalya and Lom...

▼
48

45. What is the cause of the second quarrel between Natalya and Lomov? Answer : Lomov begins talking about how grea...

▼
49

46. Why was Lomov brought back by Chubukov? Answer : Chubukov was surprised that Lomov had the nerve to ask for mar...

▼
50

47. Lomov went to Chubukov’s house and sought permission so that he could trouble him with a request. What is the troubl...

▼
51

48. Why does the proposal remain unmade during Lomov’s first visit? Answer : Lomov doesn't propose during his quick...

▼
52

Long Answer Types Question (LAQ)

▼
53

1. "The way Chubukov, Natalya, and Lomov fought over petty issues is against the behavior and mannerisms of good neighbo...

▼
54

2. Describe how does Natalya react before and after knowing the real purpose of Lomov’s visit. Does she act sensibly in...

▼
55

3. Give a brief pen-portrait highlighting his strength and weakness of his character. Why can’t he express himself like...

▼
56

4. Why does Lomov think of marrying he should settle into a quiet and regular Natalya Stepanovna? Answer : i. Lomo...

▼
57

5. Describe the incidents of humour in the play, ‘The Proposal’? Answer : i. 'The Proposal' is a funny play. When...

▼
58

6. Neighbours must have a cordial relationship which Lomov and Natalya do not have. Describe the first fight between the...

▼
59

7. How and why does Lomov go to Chubukov’s house? How does Chubukov react to his visit? Answer : i. Lomov, a 35-ye...

▼
60

8. Chubukov has all the attributes of a quarrelsome rich Russian landlord. Instead of solving the problems, he only adds...

▼
61

9. Bring out the humorous element in the one-act play ‘The Proposal’. Answer : i. The play 'The Proposal' is very...

▼
62

10. Draw a brief character sketch of Natalya. Answer : i. Natalya is the main character in the play 'The Proposal'...

▼
63

11. Doesn’t it look ridiculous and childish to see mature persons like Natalya, Lomov and Chubukov quarrelling over the...

▼
64

12. The proposal was forgotten amidst argumentation. Which right approach should have been followed by both parties?...

▼
65

13. Give a brief character sketch of Natalya. Answer : i. Natalya, who was 25 years old and Chubukov's daughter,...

▼
66

14. How do Natalya and Chubukov react when Lomov falls down in an armchair and considered to be dead? How does Chubukov...

▼
67

15. Describe the first meeting of Lomov and Natalya. Answer : i. Lomov visits his neighbor Chubukov to propose to...

▼
68

16. Give a short character sketch of Lomov. Answer : i. Lomov is the hero of the One-Act Play ‘The Proposal’. He...

▼
69

17. Write a brief character sketch of Lomov. Answer : i. Lomov is a man who is ready to get married. He also has...

▼
70

18. What are the main points of controversy over the ownership of Oxen Meadows between Chubukov and Lomov? How and why...

▼
71

19. In spite of being a good housekeeper educated and not bad looking, Natalya is quarrelsome, vain and highly impulsiv...

▼
72

20. What is the theme of the play ‘The Proposal’? Answer : i. The play 'The Proposal' reveals how rich landowners...

▼
73

21. Describe how Chubukov got Natalya married to Lomov. Answer : i. Chubukov initially thought Lomov wanted to bo...

▼
74

22. Justify the title of the lesson, ‘The Proposal’. Answer : i. Anton Chekov chose the perfect name for his short...

▼
📖

Activity Solve

3 items • Ordered by Creation Date

▼
3 items
1

Thinking about the Play (Page No: 157) 1. What does Chubukov at first suspect that Lom...

▼
2

Thinking about the Language 1. This play has been translated into English from the Russian...

▼
3

Thinking about the Language II. You must have noticed that when we report someone’s exact words, we have to make some ch...

▼