POLITICAL SCIENCE - Gender, Religion and Caste

31 notesCBSE 2027
16 min read
Share:

Study notes

31 note items in 1 sections — vocabulary, sentences, and exam material.

📋

31

General Notes & Introduction

Click to collapse

📋

General Notes & Introduction

31 items • Ordered by Creation Date

▼
31 items
1

Gender, Religion and Caste

▼
2

Short Questions1. Define family laws. Answer : The laws that deal with family-related matters. 2. Define occupational...

▼
3

Question Mark - 3

▼
4

1. Unless women are empowered, their problems will never get adequate attention. Suggest any three ways to empower them....

▼
5

2. "Women still lag much behind men in India despite some improvements since independence." Analyse the statement. A...

▼
6

3. How are religious differences expressed in politics? Answer : At times, religion is employed in politics in a way...

▼
7

4. Discuss the effects of communalism on Indian politics. Answer : In India, several parties are created based on r...

▼
8

5. Is caste hierarchy weakening in India? Answer : Yes, the caste system is gradually getting weaker in India becau...

▼
9

6. Describe the adverse effects of caste in politics in India. Answer : Political parties see caste as a crucial f...

▼
10

7. How can caste take several forms in politics? Explain with examples. Answer : Caste is seen as the main founda...

▼
11

8. “There is urgent need to combat communalism”. Explain. Answer : Communal politics is based on the idea that religi...

▼
12

9. Besides caste, which other factors do in matter in electoral politics ? Explain. Answer : (i) Voting on the basi...

▼
13

10. “In India women’s political representation is very low”. Justify. OR Explain the need for more representation for...

▼
14

Question Mark - 5

▼
15

1. Explain the main features of Communalism. What form does it take in politics? OR What is communalism ? Explain the...

▼
16

2. What forms can caste take in politics ? OR Explain any four forms of casteism in Indian Politics. OR Explain the...

▼
17

3. How do women in our country still lag much behind men despite some improvement since Independence? Explain with four...

▼
18

4. How do women in India still face discrimination and oppression in various ways? Explain with four examples. OR Wr...

▼
19

5. What are Feminist Movements? What were their major demands ? OR What was the Feminist Movement ? Explain the polit...

▼
20

6. How caste is politicised ? Explain any three points. OR In what ways does politics influence caste system ? OR ‘...

▼
21

7. What is communalism? Explain the various forms that communalism take in politics. Answer : Communalism is when on...

▼
22

8. State any four provisions of the Indian Constitution which makes it a secular state. Answer : India is a secular...

▼
23

9. Discuss the sexual division of labour. Answer : The sexual division of labor (SDL) involves assigning different t...

▼
24

10. How is caste politicised? Explain any three points. Answer : i. Every caste attempts to expand its influence by i...

▼
25

11. What have been the consequences of the political expression of gender division in free India? What is the status of...

▼
26

12. State different forms of communal politics with one example each. Answer : When religion is brought into politics...

▼
27

13. What is casteism ? How is casteism in India different as compared to other societies? OR Describe any five features...

▼
28

14. Describe any five features of the caste system prevailing in India. Answer : Political parties take caste into...

▼
29

15. Discuss the different forms caste can take in politics. Answer : Caste can take the following forms in politic...

▼
30

16. State any four provisions of the Indian Constitution which makes it a secular state. Answer : (i) No official r...

▼
31

17. Explain the relationship between religion and politics. OR How are religious differences expressed in politics ?...

▼