POLITICAL SCIENCE - Political Parties

42 notesCBSE 2027
21 min read
Share:

Study notes

42 note items in 1 sections — vocabulary, sentences, and exam material.

📋

42

General Notes & Introduction

Click to collapse

📋

General Notes & Introduction

42 items • Ordered by Creation Date

▼
42 items
1

Political Parties

▼
2

Short Questions 1. Give the symbol of the INC. Answer : Hand. 2. When was BJP founded?a Answer : 1980. 3. Give the...

▼
3

Question Mark - 3

▼
4

1. What are the characteristics of a political party? Answer : The characteristics of a political party are as follow...

▼
5

2. Analyse the three components of a political party. Answer : The various components of a political party are : i. T...

▼
6

3. Do you think that ordinary citizens have any role in reforming political parties? Explain how? Answer : Yes, ordin...

▼
7

4. Analyze the need to Political Parties in the Democracy. OR Why do we need political parties? Answer : Political...

▼
8

5. What is a multi-party system ? Why has India adopted a multi-party system ? OR Give your opinion about which party...

▼
9

6. "Nearly every one of the state parties wants to get an opportunity to be a part of one or the other national level co...

▼
10

7. Describe in brief the recent efforts that have been made in India to reform political parties and its leaders. Answ...

▼
11

8. How is an alliance government formed? Answer : In a multi-party system, when a party fails to secure a majority i...

▼
12

9. What do you understand by dynastic succession of politics? Answer : i. Dynastic succession means providing unfair...

▼
13

10. Discuss one merit and one demerit of one-party system. Answer : A benefit of a one-party system is that it contri...

▼
14

11. How can the growing role of money and muscle power in political parties be controlled? Suggest any three measures....

▼
15

12. Why modern democracies cannot exist without political parties ? OR What is the necessity of political parties in d...

▼
16

13. "Lack of internal democracy within parties is the major challenge to political parties all over the world." Analyse...

▼
17

14. What is meant by regional political party? State the conditions required to be recognised as a 'regional political p...

▼
18

15. Explain the merits of Multi Party System. Answer : Merits of Multiparty System: (i) This system enables a range...

▼
19

16. Explain the role of the opposition party in a democratic system. Answer : i. The success of a democracy relies he...

▼
20

17. What suggestion can be given for reforming the political parties? Answer : Following suggestions can be given for...

▼
21

18. Explain the role of Regional Parties in Indian democracy. Answer : Role of regional parties in Indian democracy :...

▼
22

19. Explain any three functions of opposition political parties. Answer : The main role of the opposition is to quest...

▼
23

20. What is a multi-party system? Why has India adopted a multi-party system? Explain. Answer : i. A multi-party syst...

▼
24

21. Describe any three main policies of Bharatiya Janata Party. Answer : Main policies of Bharatiya are Janata Party...

▼
25

22. What is meant by a national political party? State the conditions required to be a national political party. Answe...

▼
26

Question Mark - 5

▼
27

1. Discuss the major features of the CPL. Answer : 1. The Communist Party of India (CPI) was established in 1925. It f...

▼
28

2. Discuss the main policies of the INC. OR When was Indian National Congress Party formed? Discuss its major policie...

▼
29

3. "All over the world, people express their dissatisfaction with the failure of political parties to perform their func...

▼
30

4. Discuss the different kinds of party systems. Answer : Different kinds of party systems are as follows : 1. One-...

▼
31

5. What is the significance of regional parties in India? Answer : 1. Regional parties have become more influential in...

▼
32

6. What is bi-party system ? Describe its merits. Answer : (a) Bi-party system means that there are two major politica...

▼
33

7. What are the various challenges faced by political parties? Answer : Political parties encounter several challeng...

▼
34

8. Suggest and explain any five measures to reform political parties. OR Elucidate some of the recent efforts taken...

▼
35

9. Explain any five functions of the ruling party. Answer : Functions of the ruling party are as follows : 1. A ruli...

▼
36

10. What is the main agenda of the BJP? Answer : The BJP, formed in 1980 after the revival of the Bharatiya Jana Sang...

▼
37

11. What do you know about the CPI-(M)? Answer : The Communist Party of India (Marxist) or CPI-(M) was established i...

▼
38

12. Describe the demerits of bi-party system. Answer : The demerits/disadvantages of the bi-party system are as ment...

▼
39

13. Why is it difficult to imagine a modern democratic system without political parties? OR "Political parties are a n...

▼
40

14. When was the BSP formed and under the leadership of whom? What are its main policies? Answer : The BSP, led by Ka...

▼
41

15. Describe any five major functions of political parties perform in a democracy. Answer : Political parties in a d...

▼
42

16. Examine any two institutional amendments made by different institutions to reform political parties and their leader...

▼