Working of Institutions

114 notesCBSE 2027
57 min read
Share:

Study notes

114 note items in 3 sections — vocabulary, sentences, and exam material.

📋

92

General Notes & Introduction

Click to collapse

📖

8

Activity Solve

Click to collapse

✓

14

Summary

Click to collapse

📋

General Notes & Introduction

92 items • Ordered by Creation Date

▼
92 items
1

Working of Institutions

▼
2

VERY SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS (VSAQ)

▼
3

1. What was the date of the government order? Ans:- August 13, 1990. 2. What is the reference number of the Offi...

▼
4

11. When did the Union Cabinet formally decide to implement the Mandal Commission's recommendations? Ans:- August...

▼
5

21. Why are institutions important in a democracy? Ans:- They clarify responsibilities and ensure government acti...

▼
6

31. What is Parliament in a democracy? Ans:- Parliament is an assembly of elected representatives that makes deci...

▼
7

41. Can Rajya Sabha reject a money bill? Ans:- No, Rajya Sabha can only delay a money bill for 14 days or suggest...

▼
8

51. What is the political executive? Ans:- The political executive is made up of elected representatives who make...

▼
9

61. What is the role of civil servants? Ans:- Civil servants assist the political executive in day-to-day administ...

▼
10

71. Who is the head of the government in India? Ans:- The Prime Minister. 72. What does the Prime Minister do in...

▼
11

81. What powers does the President hold? Ans:- The President holds nominal powers and acts on the advice of the C...

▼
12

91. How are judges appointed in India? Ans:- Judges are appointed by the President, based on the advice of senior...

▼
13

SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS (SAQ)

▼
14

1. Why are political institutions essential for the functioning of a democracy? Ans:- Political institutions are...

▼
15

2. What are some challenges and benefits of working with political institutions? Ans:- Working with political ins...

▼
16

3. What is the difference between Lok Sabha and Rajya Sabha in terms of power and function? Ans:- Lok Sabha is mo...

▼
17

4. How does the Rajya Sabha function differently from the Lok Sabha? Ans:- Rajya Sabha is the permanent House of...

▼
18

5. What are the main differences between the political executive and the permanent executive? Ans:- The political...

▼
19

6. Why does the political executive have the final say in decisions despite the expertise of civil servants? Ans:-...

▼
20

7. What is the role of the Prime Minister and how are they appointed in India? Ans:- The Prime Minister is the mo...

▼
21

8. What is the structure of the Council of Ministers, and what are the different types of ministers? Ans:- The Co...

▼
22

9. State how the delays and complications introduced by the institutions are very useful in a democracy. Ans:-...

▼
23

10. Even though civil servants are far more educated and have expert knowledge on various subjects, why does the ultimat...

▼
24

11. Who appoints the Prime Minister and the Council of Ministers, and on what basis? Ans:- i. The Prime Ministe...

▼
25

12. In which way do the cabinet ministers exercise more powers than the other ministers? Ans:- i. Cabinet minist...

▼
26

13. What is Impeachment Motion? Ans:- i. A judge can only be removed if two-thirds of the members in both Houses...

▼
27

14. In our country, the Parliament consists of two Houses. Describe briefly these two Houses. Ans:- i. The two Ho...

▼
28

15. Why is the Prime Minister the most powerful man in the government? Explain. Ans:- The Prime Minister has m...

▼
29

16. What was the objective of the Mandal Commission? Mention one of the recommendations that it make in its report....

▼
30

17. What are the limitations of the Prime Minister in coalition government? Ans:- The rise of coalition governmen...

▼
31

18. What is the role of the two Houses of Parliament? Ans:- i. In India, Parliament has two Houses. ii. The two...

▼
32

19. Give the brief description of the Council of Ministers. Ans:- The Council of Ministers is the official name f...

▼
33

20. Does the President exercise his powers on the advice of the Council of Ministers? Ans:- i. The President ca...

▼
34

21. Give three differences between the Lok Sabha and the Rajya Sabha. Ans:- i. The Lok Sabha usually lasts for...

▼
35

22. How is the President elected in our country? Ans:- In our country, the President is not chosen directly by th...

▼
36

23. What are the powers of the Prime Minister? Describe any three. Ans:- As the head of the government, the Pri...

▼
37

24. What was the reaction of the people to the implementation of Mandal Commission Report? Ans:- The implementat...

▼
38

25. Write about some of the activities involved in governing a country. Ans:- Running a country includes many ac...

▼
39

26. Explain the difference between Political Executive and Permanent Executive. Ans:- In a democratic country,...

▼
40

27. Under what circumstances does the President exercise his discretion in the appointment of the Prime Minister? Who ap...

▼
41

29. In what ways does the Parliament exercise political authority? Explain. Ans:- Parliament is the final auth...

▼
42

30. What are the discretionary powers of the President? Ans:- The President chooses the Prime Minister. When a p...

▼
43

31. How can you say that in India courts are independent of the legislature and the executive? Ans:- In India, we...

▼
44

32. Which two categories constitute the executive in a democratic country? Ans:- i. Political Executive: This is...

▼
45

33. What is the importance of civil servants in running the government? Ans:- i. Civil servants usually have hig...

▼
46

34. How is the President of India elected? Ans:- i. The President is not chosen directly by the people. ii. A...

▼
47

35. What does 'independence of judiciary' mean? Ans:- i. The Judiciary is independent and not controlled by the...

▼
48

36. How is the Prime Minister appointed in our country? Ans:- i. The Prime Minister is the most important politic...

▼
49

37. How has the rise of coalition politics imposed constraints on the power of the Prime Minister? Ans:- i. Th...

▼
50

38. How did the Supreme Court address the legal challenges to the Office Memorandum regarding job reservations? An...

▼
51

39. What is the procedure for the removal of the judges? Ans:- i. The process to remove a judge is called impe...

▼
52

40. Write about the process of appointment and removal of a judge of Supreme Court. Ans:- i. The President app...

▼
53

41. Why are political institutions important? Give any three points. Ans:- Running a country involves many acti...

▼
54

42. How is the judicial system organised in India? Mention its major function. Ans:- An independent and strong...

▼
55

43. What do you understand by Public Interest Litigation? Ans:- i. Recently, the courts have made several decisi...

▼
56

44. Which of the two Houses is more powerful? Ans:- i. It may seem like the Rajya Sabha has more power because i...

▼
57

45. What does executive mean? Ans:- i. In every government, there are people who make daily decisions but do not...

▼
58

46. How are ministers appointed? Ans:- i. The ministers usually come from the party or group that has the most...

▼
59

47. Who forms the cabinet? Ans:- i. The Cabinet is made up of the top leaders from the ruling party or parties w...

▼
60

48. What does 'integration of judiciary' mean? Ans:- This means that the Supreme Court oversees the judicial sys...

▼
61

49. What is the tenure of the President in India? Mention the qualifications for President of India. Ans:- The...

▼
62

50. What is a coalition government? Why the Prime Minister of a coalition government cannot take decisions as he likes?...

▼
63

51. ‘‘Parliament is the supreme legislature of India.’’ Justify the statement. Ans:- i. In all democracies, a...

▼
64

52. Enlist the disputes that can be taken by the Supreme Court. Ans:- The Supreme Court can handle these types of...

▼
65

53. Explain the composition of the council of ministers. Ans:- i. After the Prime Minister is appointed, the...

▼
66

54. Under what condition can a state of emergency be declared in India? Explain. Ans:- A state of emergency can...

▼
67

55. Why is an independent and powerful judiciary considered essential for democracies? Ans:- i. Judicial indepen...

▼
68

56. How is the Prime Minister elected? Ans:- i. The Prime Minister is the most important person in the countr...

▼
69

57. In which ways does the Parliament exercise political authority on behalf of the people? Ans:- (i) Parliament...

▼
70

58. What are the two categories that make up the executive? Describe them. Ans:- In a democratic country, the exe...

▼
71

LONG ANSWER TYPE QUESTIONS (LAQ)

▼
72

1. What are the powers of the Supreme Court? Ans:- The Supreme Court controls the judicial administration of the...

▼
73

2. What are the powers and functions of the Prime Minister of India? Ans:- The Prime Minister of India is the lea...

▼
74

3. How did people react to the decision to implement the recommendations of the Mandal Commission? Ans:- i. The d...

▼
75

4. In what ways does the Lok Sabha exercise more powers than the Rajya Sabha? Ans:- i. Any ordinary law must be a...

▼
76

5. Write any three powers of the Prime Minister? Ans:- The Prime Minister is the most important political leader...

▼
77

6. How are the Council of Ministers categorised? Ans:- The Council of Ministers is divided into three groups: i....

▼
78

7. Who resolved the dispute of the Mandal Commission? How did it materialise later on? Ans:- i. Some people an...

▼
79

8. What were the key steps leading to the issuance of the Office Memorandum on job reservations for Socially and Educati...

▼
80

9. Discuss the powers and functions of the Parliament. Ans:- i. Parliament is the main authority for making law...

▼
81

10. Which house of the parliament is more powerful in India and why? Give any four reasons for it. Ans:- Rajya S...

▼
82

11. What powers rest with the Prime Minister of India? Ans:- As the head of the government, the Prime Minister...

▼
83

12. In what different ways does Parliament exercise political authority on behalf of the people? Ans:- In all dem...

▼
84

13. Write two ways in which it can be proved that the President does not have any real powers. What can the President re...

▼
85

14. Describe any four constitutional provisions for making judiciary independent. Ans:- Independence of the jud...

▼
86

15. Describe the ways in which Lok Sabha is more powerful than Rajya Sabha. Ans:- i. A regular law must be appro...

▼
87

16. Give a detailed description of the powers of the President of India. Ans:- The President is the elected leade...

▼
88

17. What is the 'Office Memorandum'? Give example. Ans:- i. This order announced an important policy change. ii....

▼
89

18. Name the three institutions that play a key role in major decisions in a democratic country. How do these institutio...

▼
90

19. Why was the Mandal Commission appointed by the Indian government? Ans:- i. The Government of India set up the...

▼
91

20. How can you say that the President occupies the position of a nominal head of the State? Ans:- The President...

▼
92

21. What developments took place after the recommendations of the Mandal Commission? Ans:- i. The President of I...

▼
📖

Activity Solve

8 items • Ordered by Creation Date

▼
8 items
1

NCERT SOLUTION

▼
2

1. If you are elected as the President of India which of the following decisions can you take on your own? (a) Select t...

▼
3

5. Match the ministry with the news that the ministry may have released:...

▼
4

6. Of all the institutions that we have studied in this chapter, name the one that exercises the powers on each of the...

▼
5

7. Why is the Prime Minister in India not directly elected by the people? Choose the most appropriate answer and give...

▼
6

8. Three friends went to watch a film that showed the hero becoming Chief Minister for a day and making big changes in...

▼
7

9. A teacher was making preparations for a mock parliament. She called two students to act as leaders of two political...

▼
8

10. After reading the example of the reservation order, three students had different reactions about the role of the j...

▼
✓

Summary

14 items • Ordered by Creation Date

▼
14 items
1

SUMMARY

▼
2

Overview of Democracy and Institutions 1. Understanding Democracy: i. Democracy involves more than just people voting f...

▼
3

How Is a Major Policy Decision Taken? 1. Date and Nature of the Order: i. On August 13, 1990, the Government of Indi...

▼
4

The Decision Makers Behind the Office Memorandum 1. Authority for the Order: i. The Office Memorandum was not just dec...

▼
5

Need for Political Institutions 1. Role of Government: i. The government is responsible for ensuring the security of c...

▼
6

Role of Parliament in the Office Memorandum 1. Indirect Role of Parliament: i. The decision to issue the Office Memora...

▼
7

Why Do We Need a Parliament? 1. Representation of the People: i. In a democracy, elected representatives make decision...

▼
8

The Two Houses of Parliament in India 1. Parliament's Structure: Most large democracies have two parts (or Houses) in...

▼
9

Political Executive 1. Executive and Decision-Making: The person who signed the Office Memorandum didn’t make the decis...

▼
10

Political and Permanent Executive 1. Political Executive: i. Definition: This group includes elected representatives, l...

▼
11

Prime Minister and Council of Ministers 1. Role of the Prime Minister: i. The Prime Minister is the most important poli...

▼
12

Powers of the Prime Minister 1. Head of Government: The Prime Minister is the main leader of the government and holds s...

▼
13

President 1. Role of the President: i. Head of State: The President is the ceremonial head of the State, while the Pri...

▼
14

Judiciary 1. Role of Judiciary: i. The judiciary is essential in a democracy to ensure justice. ii. It consists of cou...

▼